A council worker plans a row above a garden office that was built without permission

Neighbors complained that the “inevitably towering and unpleasantly intrusive” outbuilding had no planning permission. The applicant, Mr Richard Evans, has applied for retrospective permission to install a terrace and erect the outbuilding on the land of his property in Glan Conwy, North Wales, for the purpose of an office, reports North Wales Live.

The office is located on a sloping terrace along the southeast corner of the property, adjoining another property to the south and a school playground to the northeast.

The building was constructed from a timber frame with a flat roof with a projecting awning at the front and a light gray stained timber cladding finish to match the fence and rear decking.

Officers recommended councilors grant permission, despite concerns about the massing, scale and height of the desk.

But almost all of the councilors on the planning committee sympathized with Mr Evans’ neighbours, who complained the building was intrusive.

Several councilors said the building was too tall and wondered if the topography of the land had been raised before construction.

Neighbor Alison Sewall spoke at the planning committee meeting, pleading with councilors to reject the plans. “We were then totally horrified in July when a massive structure was erected next door as close to our living area as possible without planning permission,” she said.

“When the application was made, the applicant initially failed to declare his employment with Conwy County Council.

“It’s inevitably overpowering and unpleasantly intrusive. It’s a constant intrusion into our lives.

“We have suffered from this for over a year. The emotional and physical toll has been appalling. When we moved we were healthy and looking forward to retirement. The reality is that we are both suffering from stress, anxiety, and insomnia. We both take antidepressants and prescribed medications.”

She added: “Sadly my retirement dream of returning home to North Wales has turned into a living nightmare.”

The council received 12 letters from residents opposing the plans, most saying the building was too tall and out of character for the area.

Speaking on behalf of the applicant, Constable Jamie Bradshaw said: “This application concerns a partially retroactive consent for the erection of an outhouse and patio on the property of my client, Richard Evans, your property manager. occupational health and safety.

“The applicant is requesting consent as they wish to retain what they have built so far to complete construction by sheathing the building, adding handrails to the decking, staining the wood to a neutral hue, adding plantings and other minor works.

“The site as it stands is unfinished as he immediately stopped work when informed that permission was advised for what had been built, the error being entirely unintentional as he had assumed that the work would be a permitted development.

“The question of permitted development is important because a modified version of the scheme could be kept on site without the requirement of a planning agreement.

“It provides a clear and easily achievable fallback that would have an identical impact to the proposals you are considering today, which is a key material consideration that you need to weigh in the balance; indeed, your officers did that in coming to their recommendation today.”



Source link

Denial of responsibility! newsnaveen.online is an automatic aggregator around the global media. All the content are available free on Internet. We have just arranged it in one platform for educational purpose only. In each content, the hyperlink to the primary source is specified. All trademarks belong to their rightful owners, all materials to their authors. If you are the owner of the content and do not want us to publish your materials on our website, please contact us by email – admin@newsnaveen.com. The content will be deleted within 24 hours.

Similar Articles

Most Popular